Mols

 

Mols er et landskab i den sydlige del af Djursland på Jyllands østkyst med hovedbyen Ebeltoft. Der er ikke helt enighed om, hvor stort et område Mols dækker, men almindeligvis bruges navnet om halvøen vest for Ebeltoft Vig, hvor Mols Bjerge ligger, men fraregnet den sydligste halvø Helgenæs.

 

 

Den største by på Mols er Ebeltoft, som er kendt for sine mange små brostensbelagte gader med skæve huse.

 

For sommergæsterne er der masser af muligheder for vandreturer i de smukke landskaber, og rundt om Mols er der masser af dejlige badestrande.

 

Et stort område på Mols er udlagt som en af de få danske nationalparker. Det kuperede terræn kaldes Mols Bjerge, hvor de mest kendte højdepunkter er Agri Bavnehøj (137m), Trehøje (127 m) og Stabelhøjene (135 m og 133 m).

 

Befolklingen på Mols hedder molboer. Der findes en række fiktive historier om disse molboers dumheder, som kaldes molbohistorier. Tidligere var historier om molboers dumheder meget udbredte under betegnelsen molbohistorier. I følge gammel tradition skal ens slægt have boet på Mols gennem mindst 7 generationer, for at man kan kalde sig en ægte molbo. Derfor er der kun ganske få mennesker, der kan anses for "ægte" molboer.

 

 

 

 

 

Dorthe Hein • Dejret Bygade 2 • 8420 Knebel • Mobil +4524930336

   www.janelund.dk